Christopher DorrisBa

Jurgen Klopp har meddelat sitt beslut att lämna Borussia Dortmund. Vad från ett yttre perspektiv såg ut som ett förhållande för livet började bli en dödsändelse när Mario Gotze lämnade till Bayern München 2013. Otestad på den nivån kunde BVB inte få de rätta svaren på de utmaningar som de plötsligt möter. I ocharted territorium började Klopps undergång. Det slutade alla onsdag på en mycket emotionell nyhetskonferens på den första Napoli fotbollströja barn verkliga dagen i våren i Dortmund.
I april 2013 hade Borussia Dortmund kontroll över sitt öde. Eller så verkade det. Exakt ett år tidigare skrev Mario Gotze en ny affär, giltig till sommaren 2016. Kontraktet innehöll en frisättningsklausul, och medan BVB kunde ha braced för en eventuell avgång trodde de troligen att det skulle hända 2014. De hade fel.
Efter att ha klara av förlusterna av Nuri Sahin och Shinji Kagawa de två tidigare säsongerna, kunde BVB inte ersätta den Lazio fotbollströja barn bayerska ungen som kom igenom klubbarnas ungdomsakademi innan de lämnade Bayern München i 2013. När han meddelade sin avgång på Onsdagen erkände Klopp att han fattade beslutet för att spara Dortmund något slags press för att kunna fatta ett snabbt beslut på en ny chef - samma typ av sista beslutsfattande Klopp tvingades göra när spelarna gjorde oväntat avgångar.